Hogyan készül?

Sokan rácsodálkoznak, hogy a termékeink valóban, 100%-ban kézzel készülnek. Aki ellátogatott már a Silkyway műhelybe, az bepillanthatott a festési folyamat egy-egy fázisába.

Lássuk, hogyan készülnek a képeken látható selyemkendők és sálak!


Első lépés: tervezés, mintaív készítés

Minden kézzel készül, így asztalon, papírral, ceruzával és radírral történik a tervezés is. Ez a munka az egyik legszebb kreatív része az alkotásnak.

Az elkészült mintaíveket összegöngyölve tároljuk, hogy mindig kéznél legyenek. Az évek során rengeteg mintát rajzoltunk már, a különféle méreteket figyelembe véve jelenleg több, mint háromszáz különböző mintával rendelkezünk.


Második lépés: megrajzoljuk a selymen is a mintát

A kész tervet átrajzoljuk a selyemkendőre. A vonalakat a kontúranyag adja, mely lehet többféle színű: arany, ezüst, bronz, fekete vagy átlátszó. A vonalak választják el egymástól a színeket, ez lesz a határvonal, ami a festéket megtartja, így fontos, hogy szép, egyenletes legyen. Ehhez tulajdonképpen a levegőben kell rajzolnunk, támaszték nélkül, ami biztos kezet, sok gyakorlást kíván. 


Harmadik lépés: színezés, festés

Semmi merítés, nyomás, szitázás és egyéb hókuszpókusz - kézzel, ecsettel festjük a kendőket, sálakat, négyzetcentiméterről-négyzetcentiméterre. A színeket vagy előre megbeszéljük, vagy alkotás közben alakul bennünk, de egy biztos: a végeredmény mindig egyedi, nincs két egyforma színkombináció. Miért is festenénk kétszer ugyanazt, hiszen annyi lehetőség van!?


Ami még fontos: elő- és utómunkálatok

A selymet festés előtt mossuk, vasaljuk, hogy a szennyeződésektől megtisztítsuk. Festés után pedig gőzöléssel fixáljuk a a festéket, a színeket, hogy azok teljesen áthassák a selymet, s hogy ezáltal termékeink élénkek, fényesek és tartósak legyenek.
Kendőinkhez, sálainkhoz angol-magyar nyelvű használati útmutatót adunk, hogy a gondos ápolás is segítsen majd abban, hogy sokáig szépek maradjanak.  

Termékek